Keep Common Sense

In the world we are living, the search for the common sense is inevitable. The way of living they passed to us the precedent generations has failed and new ideas and solutions must be applied under the new circumstances. The world lives in a glass surrounded by numerous info and messages. Unable to understand and cope with all information, stands still and follows the easy access, although the knowledge of the truth may have a harder way to be reached, the end worths all the way! Keep Common Sense...and forget the ready-made news served with a cold beer!

Saturday 27 March 2010

Τρομοκρατία της Οικονομίας

Από τις εκλογές και μετά, ζήσαμε την αγωνία της "αλλαγής"  για 100 ημέρες. Και οι 100 ημέρες συνεχίζονται (αν και πέρασαν....) και το μόνο που έχει αλλάξει είναι η εποχή που ζούμε. Τότε ήταν Φθινόπωρο και τώρα είμαστε στην Άνοιξη. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του νέου "τίποτα" είναι  η τρομοκρατία της οικονομίας.. Τρομοκρατείται ο λαός ότι υπάρχει περίπτωση να χάσει τα χρήματά του προκειμένου να καλύψουν οι κυβερνήσεις τα "χαμένα" χρήματα (επιδοτήσεις, δάνεια, ευρωπαϊκά κονδύλια κ.α.). Τρομοκρατείται ότι δεν υπάρχουν ούτε οι πληρωμές εργαζομενών και συνταξιούχων στο Δημόσιο για τον μήνα Ιούνιο. Τρομοκρατείται από τις τιμές των προϊόντων και καταλαβαίνει ότι πλέον πρέπει να αναζητά τις χαμηλότερες και συμφέρουσες τιμές στις αγορές του. Τρομοκρατείται όταν ακούει ότι θα μειώσουν το μισθό ή τη σύνταξή του και ταυτόχρονα θα πληρώνει και επιπλεόν ΦΠΑ για υπηρεσίες που δεν κόστιζαν απαγορευτικά. Τρομοκρατείται όταν συνειδητοποιεί ότι μόνος τού τα περνάει όλα και η βοήθεια δεν έρχεται από αυτόν που πραγματικά μπορεί να τον βοηθήσει. Αυτή είναι η τρομοκρατία της οικονομίας.



Στήθηκε ένα μοντέλο οικονομίας ενός μεγάλου συνεταιρισμού κρατών με σκοπό να ευημερούν τα Κράτη-Μέλη μέσα από ενδοκοινοτικές συναλλαγές και συμφωνίες. Το μοντέλο όμως δεν προϋπήρχε και αυτοί που το σχεδίασαν έχουν πλέον εγκαταλείψει την πολιτική και την γενικότερη ενασχόληση με την ενεργή πολιτική. Οι σημερινοί ειδικοί διάδοχοί τους δεν έχουν καμία πρόθεση (βαριούνται, προφανώς....) να αναζητήσουν ένα upgrade του αρχικού οικονομικού μοντέλου. Οι χώρες τώρα είναι περισσότερες, με άλλες ψυχοκοινωνιολογικές καταβολές, με εξαθλιωμένο πληθυσμό. Δεν υπάρχει πλέον μόνο μια Ελλάδα να συντηρηθεί από κοινοτικά κονδύλια. Υπάρχουν τουλάχιστον 5 κράτη που αναπτύσσονται βάσει κοινοτικών οδηγιών και κονδυλίων, όπως είμασταν εμείς τόσα χρόνια. Το ισχύον οικονομικό μοντέλο (Σταθερότητας το...φωνάζουν) με αυστηρά κριτήρια δημοσιονομικής και αναπτυξιακής διαχειρίσης δεν έχει πλεόν εφαρμογή στην σημερινή Ευρώπη. Όταν χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Γερμανία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ελλείματος, δεν είναι η Ελλάδα αυτή που χρειάζεται ιδιαίτερη βοήθεια. Χρειάζεται η Ευρώπη να αντιμετωπίσει μια ευρωπαϊκή οικονομική κρίση πια και κρύβει τα προβλήματά της πίσω από το φαινόμενο "Ελλάδα".
Επίσης το μοντέλο Ελλάδα απέτυχε. Οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι το να δημιουργήσεις μια χώρα-πελάτη, όπου η διαφθορά θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων προς αυτούς, δεν αποδίδει τελικά. Γυρίζει τελικά μπούμεραγκ.! Το λέει και μια ελληνική παροιμία για τα σκ....
Επομένως, τώρα θα πρέπει να κόψεις από τον λαό για να το δώσεις στο κράτος και να καλυφθεί η "μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων" προς του φίλους-εταίρους μας. Δεν μπορούμε να πούμε παντως....Καταφέραμε να σταματήσουμε τους κερδοσκόπους που ξεκοκκαλίζανε την Ελλάδα. Αυτή όντως ήταν Ευρωπαϊκή Στήριξη. Μπορούν οι πολίτες τώρα να αρχίσουν να καταβάλλουν άνετα τις εισφορές τους προς το κράτος...χωρίς κερδοσκόπους.
Δυστυχώς, οι Έλληνες θα πληρώσουν αυτά που θα τους επιβληθούν. Και θα τα πληρώσουν επειδή θέλουν την ησυχία τους. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο να εισπραχθουν οι εισφορές των πολιτών, αλλά και να αποδοθούν με ώφελος την άνοδο της οικονομίας. Αν όντως οι σημερινοί κυβερνόντες έχουν στόχο αυτό, θα πρέπει να φανεί σε ένα χρόνο. Και αν όντως είναι αυτοί που έπρεπε να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να εγκαταλείψουν τα πόστα τους όταν οι αποφάσεις τους κριθούν λανθασμένες. Όμως, ο τρομοκρατημένος λαός θα πρέπει πια να αξιολογήσει επιτέλους μια φορά τους κυβερνόντες βάσει απόδοσης και οχι βάσει βολέματος ή δογματισμού (μιλάμε δηλαδή για ουτοπία....)
Η κοινή λογική στην παρούσα φάση αναζητείται.... 

2 comments:

  1. Πρότασή μου να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Είμαστε μέσα στη δίνη αυτή τη στιγμή και το μυαλό δεν είναι τόσο καθαρό. Σίγουρα παρατηρούμε, σίγουρα κρατάμε αμυντική ή και επιθετική στάση, η αξιολόγηση όμως έρχεται σε ύστερο χρόνο.
    Καλημέρα

    ReplyDelete
  2. Έχεις δίκιο. Αλλά η ιστορία επαναλαμβάνεται στην Ελλάδα. Η δίνη, στην οποία βρισκόμαστε, είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Οι σκοποί και οι αιτίες είναι επίσης γνωστές. Αν υπάρχει μια ελπίδα είναι να κρίνουμε και να σκεφτόμαστε άμεσα. Μην αφήσουμε να πετάξουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλάκι πάλι. Τέλος, από τη στιγμή που τις τύχες μας τις ανέλαβαν πολλοί από αυτούς που μας έφεραν εδώ, η αξιολόγηση ήδη υπάρχει. Η στάση μας πρέπει να αλλάξει.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails